Volgend station: schone lucht!

Alle Nederlandse treinen rijden op 100% windenergie 

Alle Nederlandse treinen rijden 100% op windenergie

Sinds januari dit jaar wordt al het publieke transport in Nederland gedreven door groene energie. Het was oorspronkelijk de bedoeling dat de treinen per 2018 allemaal op groene energie zouden rijden. Het doel bleek echter een jaar eerder dan verwacht gehaald te zijn. Sinds januari rijden ze namelijk allemaal op windenergie.

Historisch gezien is Nederland het land van de windmolens en leidt dus nu de wereld op gebied van energie ontwikkeling. Volgens Dutchnews.nl zijn er in totaal 2200 windmolens door heel Nederland. Bij elkaar kunnen ze genoeg energie leveren voor 2,4 miljoen huishoudens. De treinen alleen al gebruiken 1,2 miljard kWh van de elektriciteit per jaar, wat ongeveer het gebruik is van alle huishoudens in Amsterdam.

Het doel is behaald in samenwerking met de energieleverancier Eneco. Volgens de accountmanager van Eneco, Michel Kerkhof: ‘Wat deze samenwerking uniek maakt, is dat in de gehele sector de CO2 uitstoot verminderd, en daarmee de ecologische footprint dermate veranderd dat het een voorbeeld is voor andere sectoren.’

“Hopelijk volgen andere sectoren door dit voorbeeld. ”

Zo snel als de wind

Windenergie is in korte tijd heel normaal geworden in Nederland. Terwijl andere landen ook erg hard werken om groene energie te produceren, staat Nederland nog steeds op nummer 1. In augustus 2016 heeft Schotland 106% van de landsbehoefte geproduceerd op energiegebied. Schotland begint daarmee in de buurt te komen van hun doel in 2020: 100% koolstof vrij.

Amerika probeert ook te investeren in hun windenergie. Volgens de Amerikaanse Wind Energie Associatie zijn er meer dan 48.800 windmolens door heel Amerika. Samen zorgden ze voor 73.992 megawatt in 2015. Dit aantal is veel groter dan in andere landen, maar Amerika verbruikt ook significant meer dan andere landen. Sommige studies hebben berekend dat zelfs Amerika in 2050 geheel draait op groene energie.

Technologieën in 2030...
Lees artikel