Eerste 3D bioprinter

Deze bioprinter kan lichaamsdelen printen voor menselijke implantatie op grote schaal

Wetenschappers aan de Wake Forest University in North Carolina hebben een 3D printer ontwikkeld die spieren, kraakbeen en zelf botten kunnen laten groeien. Nu kan er op grote schaal geproduceerd worden wat een enorme boost geeft aan de medische industrie.

Na tien jaar ontwikkelen, heeft het Wake Forest Institute of Regenerative Medicine hun 3D printer onthuld. De printer kan simpele weefsels, zoals kraakbeen omzetten in complexe vormen geschikt voor implementatie.

De printer gebruikt cartridges gevuld met biologisch afbreekbaar plastic en menselijke cellen samengebonden in een gel. Het kan spieren kraakbeen en zelfs botten laten groeien. Ze hebben de weefsels geïmplanteerd in dieren en het bleek dat ze goed bleven zitten en zelfs voor een hele lange tijd werkzaam bleven.

Nu kan de printer ook gebruikt worden voor menselijke doeleinden. We kunnen een geprint weefsel voor een aantal weken in leven houden voordat we het implanteren. De volgende stap is dat we het testen op veiligheid, dat we het in de toekomst kunnen implanteren in patiënten.

“Het moet aansluiten bij de bloedsomloop van het lichaam”

Uitdaging genoeg

Het is natuurlijk niet makkelijk om gehele lichaamsdelen te printen. De weefsels moeten met bloed worden geïnjecteerd om in leven te blijven, daarnaast moeten ze uiteindelijk aansluiten bij de bloedsomloop van het hele lichaam. Helaas zijn de huidige 3D printers niet in staat om complexe weefsels zoals slagaders en bloedvaten te printen.

Dit is niet de eerste 3D printer, maar deze technologie is wel bijzonder omdat het in staat is grotere levende weefsels te maken. Dit apparaat kan de grootte van het weefsel aanpassen om te zorgen dat er microscopische ‘wegen’ in bestaan. Samen met het biologisch afbreekbaar plastic laat bloed toe om weefsels voor maanden in leven te houden voordat ze worden geïmplanteerd.

Technologieën in 2030...
Lees artikel