Microsoft brengt AI naar de massa

Belangrijke stap om computer- en smartphonegebruik te verrijken via kunstmatige intelligentie

'We maken nu de transitie mee naar de volgende grote verschuiving in computerplatform, een verschuiving die gedreven wordt door vooruitgang in kunstmatige intelligentie en zijn beslag krijgt in gedrag dat voor mensen het meest natuurlijk is - converseren.'

Microsoft steekt niet onder stoelen of banken dat kunstmatige intelligentie makkelijker beschikbaar moet worden. Ze grijpen terug naar de dag dat Bill Gates Microsoft Research oprichtte in 1991. Hij zei: ‘Op een dag zouden computers mensen kunnen zien, horen en begrijpen’.

We zijn op een omslagpunt, constateert Microsoft. In oktober presenteerden Microsoft-onderzoekers een systeem wat elk gesproken woord bijna perfect verstaat. Microsoft Translator kan inmiddels vertalen als verschillende mensen tegelijk spreken. Met Hololens is grote vooruitgang geboekt op visualisatie-vlak en augmented reality.

“Zien, horen en begrijpen”

AI gedemocratiseerd

Die ontwikkelingen hebben de tijd rijp gemaakt voor een volgende stap: het democratiseren van AI. Dat gaat Microsoft op twee manieren doen: door zijn kunstmatig intelligente producten aan zijn andere al bestaande producten te koppelen en door een platform te creëren waarop anderen voort kunnen bouwen en innoveren.

 

Luidsprekersysteem met Cortana aan boord

Ook gaat Microsoft een aantal nieuwe producten introduceren. De chatbot Zo is er één van. In Amerika is deze al verspreid en maken 115.000 mensen gebruik van de chatbot. Zo is een sociale chatbot die niet alleen intelligent is, maar ook betrokkenheid kan tonen. Die emotionele intelligentie ontwikkelde Zo op basis van de beschikbare bronnen op internet. Microsoft werkt daar al aan sinds 2014, sinds de introductie van de chatbot Xiaoice in China; die wordt nu door 40 miljoen mensen gebruikt.

Microsoft Bot Framework, waarvan op dit moment 67.000 ontwikkelaars gebruikmaken, wordt verrijkt met nieuwe tools om het maken van bots te vereenvoudigen. Een van die tools is de nieuwe Microsoft Cognitive Service QnA Maker, waarmee eenvoudig een bot is te ontwikkelen om gebruikelijke vragen aan bedrijven te beantwoorden.

Een volgende stap met Cortana is de introductie van de Cortana Devices SDK. Dankzij de introductie van deze software developers kit is het voor OEM’s en ODM’s mogelijk om met Cortana slimmere en nuttigere devices te ontwikkelen. Harman Kardon brengt op basis daarvan in februari 2017 een premium home speaker met Cortana op de markt.

Technologieën in 2030...
Lees artikel