Verkeerstraining met VR-bril

Kunnen experimenteren met onverwachte verkeerssituaties

Zeshonderd scholieren zijn half december begonnen met de training. Het is een experiment dat Veilig Verkeer Nederland en verzekeraar Interpolis hebben ingezet om het aantal jonge verkeersslachtoffers terug te dringen. Bij de verkeersongevallen vormen jonge kinderen een grote risicogroep. De leerlingen komen van basisscholen uit Mierlo, Bladel, Nijmegen en Amsterdam.

Doormiddel van de tool WegWijsVR kan er ook thuis getraind worden. De jongeren zien via de Virtual Reality bril een route van 1,5 kilometer rond hun school. Via de 3D-visie moeten ze de route lopen of fietsen. Ondertussen doen zich allemaal verschillende verkeerssituaties voor. Een voorbeeld hiervan is een dubbel geparkeerde auto die het zicht belemmert tijdens het oversteken.

“Vorig jaar vielen in die leeftijdsgroep 729 gewonden en tien doden”

"Prachtig dat kinderen ook in de veiligheid van virtual reality kunnen leren te reageren op onverwachte gebeurtenissen in het verkeer’’, reageert verkeersminister Melanie Schultz van Haegen op de proef. Voor verzekeraar Interpolis is dit niet de eerste keer dat ze initiatief nemen om de verkeersveiligheid in Nederland te vergroten.

Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) verzameld de resultaten en analyseert het experiment met de virtuele bril. Op basis van de uitkomsten wordt getoetst of een virtuele training daadwerkelijk leidt tot meer verkeersvaardige kinderen. Het is nog onduidelijk of bij succes alle basisschoolkinderen de vr-training krijgen.

Technologieën in 2030...
Lees artikel