LEAN

De eerste methodiek van Experimenteer.

De Lean Startup-methode is bedoeld voor startups EN voor gevestigde bedrijven die willen (of moeten) innoveren. Het de taak is van managers om een cultuur te creëren waarbinnen ondernemerschap wordt aangemoedigd en mensen fouten mogen maken.

Alleen door fouten te maken, kun je namelijk leren. Je zult dit echter wel op een gevalideerde manier moeten doen: validated learning.

Wil je als bedrijf overleven, dan zul je moeten nagaan welke aannames over jouw product of dienst kloppen en welke juist niet (meer). Alleen door dit snel te achterhalen, kun je een succesvolle en levensvatbare organisatie worden en blijven. Het testen van aannames doe je door zo snel mogelijk een minimum viable product (een minimaal levensvatbaar product) te lanceren en vervolgens van de gebruikers (dus geen testpanels, maar echte klanten) te leren of een bepaalde hypothese waar is (validated) of juist niet (invalidated).

Deze stappen zijn gevat in de build - measure - learn feedback loop. Succesvolle bedrijven gaan snel door deze loop heen: ze bouwen snel, meten snel en leren snel. Hoewel er overduidelijk code (programmeren) in de feedback loop staat, is inmiddels gebleken dat de feedbackloop ook goed werkt voor het testen van aannames over tastbare producten, diensten en zelfs de ontwikkeling van ecosystemen.

Technologieën in 2030...
Lees artikel