'Amsterdam grootste flexibele kantorenmarkt in Europa'

En wat kan FM ervan leren?

Flexibel werken, co-working, flexwerken, gedeelde kantoren: je hebt vast wel eens van deze termen gehoord. De afgelopen jaren heeft co-working een enorme groei doorgemaakt. En inmiddels kunnen we er niet meer omheen: gedeelde kantoren zijn geen hype, maar inmiddels misschien wel de nieuwe status quo. JLL en Regus bundelden hun krachten en onderzochten de markt.

De flexibele kantorenmarkt is vooral sterk aanwezig in stedelijke gebieden, waar de concentratie van bedrijven en zzp-ers het hoogst is. In Nederland is in vijf jaar tijd de flexibele kantorenmarkt meer dan verdrievoudigd en telt nu ongeveer een totale omvang van 1,1 miljoen m2. Amsterdam heeft het grootste aandeel van flexibele kantoren in Nederland én Europa. Ruim 5,6 procent van de totale 'voorraad' aan kantoren is in gebruik door een van de 120 flexibele kantooraanbieders. De grootste aanbieder in Nederland is IWG, bekend van Regus en Spaces. 

Verschuiving in de markt

Uit het onderzoek blijkt dat flexibele kantoorruimtes niet alleen voor zzp-ers, startups en kleine ondernemingen interessant zijn. Ook gevestigde corporaties kiezen vaker voor die flexibele huisvesting. Er zijn meerdere drijfweren die voor de verschuiving zorgen: 

  • Bedrijven willen snel kunnen schakelen: voor tijdelijke ruimte, wanneer ze een nieuwe markt betreden of wanneer ze snel groeien.
  • Bedrijven die kiezen voor flexibele kantoorruimte willen niet meer vastzitten aan traditionele, langdurige huurcontracten. 
  • Bedrijven zoeken naar meer talent en innovatie om te groeien, en verwachten dat in een gedeelde werkomgeving te vinden.

"De behoefte aan meer flexibiliteit en dynamiek van gebruikers zorgt er niet direct voor dat flexibele kantoorruimte duurder is. Uit ons onderzoek blijkt dat de kosten per werkplek over een periode van 5 jaar zelfs goedkoper uit kunnen vallen dan van een conventionele kantoorruimte", voegt Sven Bertens, Head of Research & Strategy van JLL, toe.

“Bedrijven zoeken naar meer talent en innovatie om te groeien.”

Uit ander, recent onderzoek van flexoperator Regus blijkt dat tweederde van de Nederlanders wekelijks al op een andere locatie dan hun standaard kantoor werkt. We worden steeds mobieler en zijn dankzij technologische ontwikkelingen niet langer gebonden aan één werkplek. Annelou de Groot, Board Member van Regus: "De vraag groeit zo hard dat we de komende twee jaar het aantal locaties in Nederland willen verdubbelen." JLL en Regus verwachten dat in de grote steden (Eindhoven, Rotterdam, Utrecht, Den Haag en Amsterdam) de flexibele kantorenmarkt zo'n 30% van het totaal zal uitmaken. 

Wat FM kan leren van co-working

De populariteit van co-working en flexibel werken is niet alleen te danken aan het groeiende aantal zzp-ers. Het is ook een gevolg van een veranderende werk-mindset. We hebben andere verwachtingen van de plek waar we het grootste deel van de dag aan de slag zijn. Anders dan, pak 'm beet, 10 jaar geleden. We willen kunnen samenwerken, productief zijn, waardevol werk leveren en gemotiveerd worden. Terwijl we tegelijkertijd de balans tussen werk en privé op peil proberen te houden en sociaal bezig te zijn. Een succesvolle werkplek creëer je door menselijke interactie, sociale connecties én samenwerking bovenaan te zetten. Puur inzetten op facility is dan ook niet de juiste manier om de workplace experience hoog te houden. Mens-georiënteerde hospitality zal daar het verschil maken. Workplace experience draait om meer dan een goed functionerende werkplek. Het draait om de alternatieven, de persoonlijke verbondenheid (bijvoorbeeld in de vorm van een grappig motto om de dag met een lach te beginnen) en het samenwerken met inspirerende collega's.

Technologieën in 2030...
Lees artikel