De digitale atlas van Siemens

Bekijk de digitalisering van zes wereldsteden.

Siemens heeft een nieuwe interactieve webapplicatie ontwikkeld die de digitalisering van zes wereldsteden visualiseert. De Atlas of Digitalization is gebaseerd op de thema’s rondom Expo 2020 Dubai – Mobiliteit, Duurzaamheid en Kans – dat in oktober 2020 start. De applicatie laat zien hoe de vierde industriële revolutie het stedelijke leven in de wereld heeft beïnvloed, en kijkt naar het potentieel dat het in de toekomst kan hebben.

Data van ruim 20 indicatoren zijn vanuit Buenos Aires, Dubai, Johannesburg, Los Angeles, Taipei en Londen geanalyseerd. Daaruit hebben onderzoekers een zogenoemde Digital Readiness Score gedefinieerd. Die score onthult hoe volwassen de digitale infrastructuur van elke stad is en hoe paraat de stad voor een verbonden toekomst is. Denk aan slimme transportsystemen, internetverbindingen en slimme straatverlichting.

City 4.0

Met deze interactieve webapplicatie – mede mogelijk gemaakt door Internet of Things – kan de onderliggende infrastructuur van een stad gemonitord, beheerd en verbeterd worden. Een transformatie die wordt aangeduid als City 4.0.

“We hopen dat de Atlas nieuwe manieren van denken zal inspireren om alle slimme steden van morgen vorm te geven en het wereldwijde potentieel van City 4.0 te realiseren,” vertelt Juergen Maier, CEO van Siemens in de UK.

Naast de Digital Readiness Score krijgen de steden een Digital Potential Score die beoordeelt hoe groot de mogelijkheden zijn om de maatschappij en economie digitaal te ontwikkelen. De steden zijn daarom ook geanalyseerd op bijvoorbeeld innovatie, de uitstoot van broeikasgassen en de tijd die mensen vastzitten in het verkeer.

“De score onthult hoe volwassen de digitale infrastructuur van elke stad is.”

De scores

We nemen de scores kort met je door, maar raden je zeker aan om zelf op de website rond te surfen.

  • Dubai. Siemens concludeert dat deze stad aan het opgroeien is. Ze maken goede progressie als het gaat om het implementeren van slimme technologieën, en er zijn initiatieven die digitale technologieën in de stad willen inzetten voor mobiliteit en duurzaamheid. De stad krijgt voor beide scores een 6/10.
  • Londen. Ondanks dat er een enorme hoge acceptatiegraad voor smartphones is, zou de Digital Potential Score hoger zijn geweest als de internetsnelheid hoger lag. De stad scoort een 8/10 op Digital Readiness en een 3/10 op Digital Potential.
  • Los Angeles. De stad scoort een 7/10 op Digital Readiness, mede dankzij veelgebruik van slimme meters en een goede infrastructuur voor internet. De score voor Digital Potential ligt een stuk lager (3/10).
  • Taipei. Dankzij het stimuleren van internetgebruik door veel initiatieven scoort deze stad redelijk hoog op het gebied van Readiness (6/10). Er zijn daarentegen vrij weinig initiatieven om de digitale infrastructuur verder te ontwikkelen.
  • Buenos Aires. De stad kent veel internetgebruikers, maar de snelheid kan een boost gebruiken. Mede daarom een score van 4/10 op Readiness en Potential.
  • Johannesburg. Een stad met veel ruimte voor verbetering. De stad scoort laag op Readiness (2/10), maar relatief hoog op Potential (6/10).

“Elke stad heeft zijn eigen unieke mix van uitdagingen en kansen als het gaat om het combineren van de fysieke wereld met de digitale. Wij geloven dat het omarmen van digitalisering de sleutel is tot duurzame, leefbare toekomstige steden,” zegt Sabine Dall’Omo, CEO Siemens voor Zuid- en Oost-Afrika, in gesprek met Engineering News. Ondanks de uniekheid van iedere stad, delen ze allemaal één kenmerk: de vindingrijkheid om met digitale technologieën infrastructuur efficiënter en productiever te maken. Net als uitdagingen zoals luchtverontreiniging, bevolkingsgroei en natuurlijke gevaren aan te pakken.

Technologieën in 2030...
Lees artikel