Dit is wat werknemers écht willen op werk

We willen welzijn, community én het gevoel van belang.

We hebben het op FMtrends continu over trends binnen de werkplek. In de afgelopen jaren heeft het kantoorlandschap een enorme metamorfose doorgemaakt. Kantoren zijn niet langer een plek waar mensen simpelweg dingen doen voor geld, maar ze zijn uitgegroeid tot plekken waar ze 'dingen doen voor mensen'. En daar komt facility aan bod. Facility managers zijn continu bezig met de vraag hoe we de dag beter, leuker en gemakkelijker kunnen maken voor werknemers en klanten. En in de hevige 'war on talent' moeten werkgevers werknemers een werkplek aanbieden waar ze hun kostbare tijd echt willen doorbrengen. Door de jaren heen veranderen de verlangens van werknemers. Het wordt tijd dat we de belangrijkste op een rijtje zetten. 

Leeftijd maakt niets uit

Uit onderzoek van Harvard Business Review uit 2018 blijken de verlangens tussen leeftijdsgroepen eigenlijk helemaal niet zo groot zijn. Er wordt enorm veel geschreven over hoe 'anders' millennials zijn in vergelijking met andere leeftijdscategorieën, maar hun prioriteiten op kantoor lijken veel op die van babyboomers en generatie X. We zijn voornamelijk op zoek naar intrinsieke waarden, met als belangrijkste: persoonlijke groei (carrière), community en het hebben van een belangrijk doel. Vroeger was het vaak zo dat organisaties hun cultuur om één van deze pilaren heen bouwden, maar nu vinden we ze alle drie even belangrijk en willen we eigenlijk geen concessies doen. 

Welzijn op werk

Recent onderzoek van CBi laat zien dat bedrijven welzijn op werk een belangrijke factor vinden om werknemers bij te ondersteunen. Alleen vindt 71% van de bedrijven het lastig om praktisch actie te ondernemen, omdat het niet duidelijk is wat wel of niet werkt. Matthew Fell van CBI zegt het volgende over het rapport: "Mensen besteden gemidddeld 90.000 uur van hun leven aan of op werk. Bedrijven moeten dus prioriteit geven aan gezondheid en welzijn op werk." We zijn steeds meer bezig met onze fysieke en mentale gezondheid, en met de pensioenleeftijd die maar blijft stijgen, verwachten we van onze werkgevers ook een verantwoordelijke houding tegenover welzijn. Dit gaat van simpelweg het aanbieden van parkeerplekken voor fietsen en een gezonde lunch, tot bootcamp lessen voor werknemers en een open houding tegenover geestelijke gezondheid. 

Binnenkort verschijnt er een uitgebreid artikel met tips hoe leidinggevenden kunnen investeren in welzijn op kantoor.

“We besteden 90.000 uur van ons leven aan werk.”

Samenwerken met de community

Steeds meer mensen werken als zelfstandige. In 2018 waren dat er volgens het CBS bijna 1,1 miljoen, meer dan 12% van alle werkenden. In 2003 was dat nog maar 8,1%. Samen met de toename van het aantal zzp'ers en freelancers, zien we nog een trend: co-working. Een werkplek waar kleine bedrijven, freelancers, startups en zzp'ers samen werken en samenwerken als een community. Maar ook grote bedrijven vinden hun plek binnen de co-working cultuur, om samen met innovatieve startups en talentvolle zelfstandigen te werken aan een creatievere en flexibele werkomgeving. Het belang van een community draait om het hebben van een band, een connectie, met gelijkgestemden. 

Flexibiliteit

De 9-tot-5-mentaliteit wordt de laatste tijd steeds vaker bediscussieerd. En het klopt: het is ook niet voor iedereen weggelegd. Volgens het 2018 Global Talent Trends rapport wil 51% van de werknemers meer flexibiliteit van hun werkgever. Uit meerdere studies blijkt ook dat flexibiliteit stress vermindert, psychisch welzijn verbetert en productiviteit verhoogd. Die flexibiliteit uit zich niet alleen in werktijden, maar ook in het herzien van hoe we werken en waar we werken. Daar hoort vertrouwen van werkgevers bij, maar ook de juiste technologische middelen om van waar dan ook te kunnen werken. 

Onderzoekers van Harvard Business Review zeggen over de 3 fundamentele 'eisen' (carrière, community en doel) dat ze onderdeel uitmaken van het psychologisch contract. De ongeschreven verwachtingen tussen werknemers en werkgevers. Voldoet de werkgever hieraan, dan werken we met veel meer plezier en passie. Maar wanneer ze ontbreken zijn we minder tevreden en betrokken, werken we minder hard en minder goed. Of je nu 20 of 60 bent, we willen meer dan een goed salaris.

Technologieën in 2030...
Lees artikel