Vergaderen in Virtual Reality

Goede, productieve vergaderingen zonder echte aanwezigheid

Virtual Reality wordt steeds bekender en populairder, ook onder bedrijven. Enexis Groep heeft daarom recent een pilot gedaan met vergaderen in VR. Dit kan forse CO2- én kostenbesparing opleveren, omdat medewerkers minder reizen wanneer zij vanuit huis kwalitatief hoogwaardig kunnen vergaderen.

Vergaderen in VR, werkt dat echt?
"Ja, waarom niet? De echte wereld is ook 3D, niet 2D. VR geeft je de kans om een ervaring meer authentiek, realistisch en betekenisvol te maken," zegt Marlous van der Veen, Business Developer bij Enexis Groep. Het is een nieuwe stap in het ‘Nieuwe Werken’.

Een aantal reeds bestaande apps werden getest op bruikbaarheid in alledaagse kantoorsituaties. Deze blijken allemaal geschikt voor een bepaald onderdeel van vergaderen: conferencing en presenteren (Rumii), overleggen en live-streamen (Facebook Spaces) en het maken van pitches (V-time). Helaas blijkt er nog geen applicatie beschikbaar te zijn die alle aspecten van vergaderen kan faciliteren en daar is wel vraag naar. Management Trainee Jeroen Gjaltema van Enexis: "Natuurlijk kun je dit soort zaken ook doen via Skype, maar onze ervaring is dat mensen de mogelijkheden voor échte samenwerking daarin missen." De belangrijkste conclusie van de pilot is dat de huidige generatie van vergader-apps nog in de opstartfase zit.

“Het kan ook via Skype, maar mensen missen daar het échte samenwerken”

Toepassingen
Het virtueel vergaderen zal niet morgen al geïmplementeerd worden. Daarvoor is het nodig dat er nieuwe spelers op de markt komen of de bestaande applicaties verder ontwikkelen. Wel zijn er al een aantal andere interessante VR-toepassingen mogelijk voor bedrijven:

  • 360 graden film en fotografie. Voorbeeld: met de Google Expeditions app kun je plaatsen over de hele wereld verkennen.
  • Try-before-you-die ervaringen. Voorbeeld: een makelaar die een virtuele presentatie maakt van een nieuwbouwproject die nog van de grond moet komen.
  • Productontwikkeling. Voorbeeld: 3D modellen schalen, draaien, monteren en samen bouwen.
  • Training en opleiding. Voorbeeld: het trainen van medewerkers voor unieke noodsituaties, zoals een gaslek.
  • VR-therapie en medische toepassingen. Voorbeeld: het overwinnen van fobieën of het reduceren van stress.

Kortom, er zijn al meer dan genoeg opties om aan de slag te gaan met Virtual Reality!

Technologieën in 2030...
Lees artikel