Technologieën in 2030

Welke tech ontwikkelingen komen onze kant op?

Hoe ziet de toekomst eruit? Het ‘World Economic Forum’ heeft onderzoek gedaan onder 800 experts en uitvoerenden op technologisch gebied om dit te ontdekken. Dit zijn de zeven technologische hoogtepunten die we in 2030 zullen bereiken:

1. Robots
Momenteel nemen de robots alleen de zogeheten ‘blue-collar jobs’ over. Dit zijn de beroepen waarbij voornamelijk met de handen gewerkt wordt. Denk bijvoorbeeld aan elektriciens en schoonmakers. De voorspelling is, dat robots in 2030 ook de ‘white-collar jobs’ kunnen verrichten. Dit zijn voornamelijk kantoorbanen die worden uitgevoerd door gekwalificeerde en getrainde mensen.

2. Sensoren
De ‘Internet Of Things’ (IOT) gaat enorm groeien. Een biljoen voorwerpen zullen in 2022 gekoppeld zijn aan het internet. Zelfs de stoep waarop we lopen en de kleding die we dragen.

3. Medisch
De 3D-printer zorgt voor een revolutie in de medische industrie. Het wordt al gebruikt om als vervanging te dienen voor bepaalde lichaamsdelen, zoals een ribbenkast. In de toekomst, 2024, zal het ook toepasbaar zijn bij de transplantatie van een orgaan.

4. Internet
79% van de ondervraagden gelooft dat het hebben van internet vanaf 2024 een grondrecht zal zijn.

“Een biljoen voorwerpen zullen aan het internet gekoppeld zijn”

5. Telefoons
De kracht van elektronische componenten blijft groeien, terwijl ze ook steeds kleiner van maat worden. 80% van de respondenten voorspelt dat in 2024 de eerste commerciële implanteerbare telefoons op de markt komen. Dit zou betekenen dat we niet meer tegen elkaar hoeven te praten, maar gedachtes naar elkaar kunnen verzenden.

6. Auto’s
De ‘car-sharing’ economie groeit explosief over de hele wereld en verandert mensen hun gedachten over het hebben van een eigen auto. 67% van de respondenten gelooft dat er in 2026 meer gebruik wordt gemaakt van gedeelde auto’s dan eigen auto’s.

7. Kunstmatige Intelligentie (AI)
AI kan leren van eerder gemaakte fouten en kan complexe situaties gebaseerd op big data, automatiseren. Experts geloven dat een AI-machine in 2026 onderdeel zal zijn van het bestuur van directeuren.

Technologieën in 2030...
Lees artikel