Indoor Space Sensing voor efficiënter FM

Hoe gebouwen er slimmer én efficienter door worden.

Indoor space sensing is één van de meest interessante en invloedrijke technologieën op het gebied van smart buildings. Er zijn rapporten die zeggen dat 50 procent van al het kantoorruimte leeg of ongebruikt is. Maar dat gaat nog te vaak onopgemerkt. Veel moderne gebouwen draaien al op sensoren. De meeste kunnen de licht- of temperatuur regelen en sommige kunnen ruimtes managen. Maar ze kunnen voor veel meer dan dat gebruik worden. 

We schreven al eerder dat innoveren op het gebied van facility begint bij slimme technologie. In dit artikel zoomen we in op 'indoor space sensing' en kijken we hoe we die gegevens om kunnen zetten in waarde. In een recente whitepaper van ontwerp- en ingenieursbureau Stok stellen ze dat 'goed presterende gebouwen' (lees: slimme gebouwen) hun klanten aanzienlijke voordelen bieden. Niet alleen in winst (4.000 dollas per werknemer), maar ook in waarde. Stok berekende namelijk dat 84 procent van de waarde komt door hogere retentie en productiviteit van werknemers, terwijl maar 9 procent met besparingen op het gebied van energie en onderhoud te maken heeft. Indoor space sensing is dé technologie die hier invloed op heeft. Maar wat en hoe precies? 

Gebruik van de ruimte

Het komt te vaak voor dat (vergader)ruimtes in grootte niet passen bij het aantal gebruikers. Hoe vaak zit je wel niet met één of twee collega's in een ruimte voor acht personen te vergaderen? Met sensoren hoeven managers niet langer te raden hoe vaak en hoe ruimtes gebruikt worden. Je hebt nauwkeurig en real-time inzicht op het gebruik. En met die data kunnen gebouwen of ruimtes heringericht worden, om nog beter tot hun recht te komen. 

HVAC optimaliseren

Meestal zijn temperatuurregelaars vrij statisch. Moderne systemen reguleren in lijn met het weer of het energiegebruik, soms zelfs op basis van bezetting. Maar de menselijke hand moet er nog vaak aan te pas komen om instellingen te wijzigen. Met indoor space sensing kun je precies detecteren waar mensen zich bevinden en kan HVAC dynamisch gewijzigd worden op basis van gebruikspatronen. Ruimtes kunnen verwarmd, gekoeld en geventileerd worden op basis van real-time data en historische gegevens (wanneer zijn ruimtes meestal bezet?).

“Je krijgt nauwkeurig en real-time inzicht op gebruik.”

Beheer en onderhoud

Het beheer en onderhoud van een gebouw hangt meestal af van een constante planning. Elke dag krijgen badkamers en keukens een schoonmaakbeurt, om de dag wordt het vuilnis opgehaald en HVAC-procedures vinden elke paar maanden plaats. Deze schema's worden op basis van gemiddelden gemaakt, maar zijn niet voor ieder gebouw even geschikt. Sensoren kunnen helpen om de taken de juiste prioriteit te geven. Zo maakt de facility afdeling van The Edge Amsterdam, één van de slimste gebouwen ter wereld, gebruik van een app die data doorgeeft over hoe ruimtes die dag gebruikt werden. Is een badkamer op de vijfde verdieping die dag niet gebruikt? Dan hoeft die niet schoongemaakt te worden. 

Veiligheid

In geval van nood moeten hulpverleners weten hoeveel mensen zich in een gebouw bevinden en waar. Sensoren geven precies en live aan hoe het gebouw benut wordt en dat kan het proces een stuk efficiënter maken voor hulpverleners. Zo kunnen de juiste mensen naar de juiste plaats gestuurd worden. 

Waarschijnlijk zullen in de toekomst nog meer nuttige toepassingen van indoor space sensing bekend worden, waardoor kantoren nog productiever voor gebruikers worden en nog winstgevender voor eigenaars. Technologie blijft immers door evolueren. 

Technologieën in 2030...
Lees artikel