De toekomst van technologie in gezondheidszorg

Trends die de toekomst van de zorg zullen vormgeven.

Gezondheidszorg en technologie zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. En hoewel de toekomst vrijwel onvoorspelbaar is, kunnen we wel in grote lijnen zien welke kant de wereldwijde gezondheidszorg op kan gaan. Onderzoekers maken dagelijks nieuwe ontdekkingen in medicijnen en behandelingen. Wat is de volgende doorbraak? In dit artikel kom je erachter wat technologie kan betekenen voor gezondheidszorg, maar vooral: hoe gaat technologie de zorg van morgen beïnvloeden? Terwijl technologische innovaties op de lopende band aangeleverd worden, worden we wereldwijd steeds ouder. Dit zijn de trends die de toekomst van onze globale gezondheidszorg zullen vormen.

Robots tegen eenzaamheid

Eenzaamheid en sociale isolatie zijn één van de meest onbegrepen uitdagingen die onze steeds ouder wordende samenleving tegenkomt. Veel professionals zien het risico dat het heeft op onze fysieke, medische gezondheid. In landen zoals Japan en Duitsland worden zogenoemde support robots al ingezet. Naast dat ze een stukje eenzaamheid wegnemen door te praten, kunnen ze medicijngebruik bijhouden, afspraken bijhouden en leerzame geheugenspellen spelen.

Blockchain

Hoe wordt er met patiëntgegevens omgegaan? De laatste tijden is er veel discussie geweest rondom data: wie slaat welke data op, wie kan erbij en hoe wordt het veilig gedeeld? Blockchain technologie maakt deze dataopslag van elektronische medische dossiers veilig en kan patiënten de mogelijkheid (en vrijheid) geven hun eigen gegevens in te zien, te delen of aan te passen. Daar heeft het bedrijf Medicalchain al grote stappen in gemaakt.

“Een bezoekje aan de dokter is straks niet meer van deze tijd.”

Telegeneeskunde

Nu we het hebben gehad over robots, blockchain en elektronische medische dossiers, kunnen we daadwerkelijk een brug slaan tussen tech en geneeskunde. Telegeneeskunde (vertaald vanuit het Engelse begrip Telemedicine) zal in de toekomst grote impact hebben op de interactie tussen patiënt en arts. Want, door blockchain-systemen kunnen artsen onderling veiliger en makkelijker communiceren. En dat kan er ook voor zorgen dat patiënten makkelijker en actiever betrokken worden bij hun gezondheid. Internet of Things heeft daar ook impact op, denk aan slimme weegschalen tot smart horloges die onze gezondheid in detail kunnen meten. Een bezoekje aan de traditionele dokterspraktijk is straks misschien wel niet meer van deze tijd.

Kunstmatige intelligentie

We kunnen het niet hebben over de toekomst van gezondheidszorg zonder het te hebben over kunstmatige intelligentie. Zorgaanbieders kunnen straks kunstmatige intelligentie gebruiken om patiënten te diagnosticeren in delen van de wereld waar een tekort aan artsen is, zonder dat hij of zij fysiek op locatie hoeft te zijn. Sommigen voorspellen dat kunstmatige intelligentie behandelingen zoals radiologie zouden kunnen verbeteren. Reenita Das (Forbes) verwacht dat de productiviteit in de industrie met 10-15 procent zal toenemen in de komende twee tot drie jaar. Het zal het werk efficiënter maken, maar ook tijd en geld besparen.

Bron: The Allure Group & Medical News Today

Technologieën in 2030...
Lees artikel