Binnen 24 uur een nieuw huis? In China kan het!

China leverde in januari 2015 de eerste 3D-geprinte gebouwen ooit op. Binnen 24 uur rolden er tien huizencomplexen uit de printer. 

Het gebruik van 3D-printers in de bouw geeft architecten en aannemers tal van nieuwe mogelijkheden. In het Westen is er door heel veel mensen al eens over gefantaseerd, maar in China heeft het bedrijf WinSun het ook echt gedaan. Een nieuw ontwikkelde 3D-printer en een nieuwe grondstof, die is ontstaan uit recycling, hebben het mogelijk gemaakt. Binnen de kortste keren lukte het WinSun om een huizencomplex te printen van vijf verdiepingen hoog met 1100 vierkante meter vloer.

De gebouwen komen niet in één stuk uit de printer. In een fabriek van WinSun worden de onderdelen, die nog steeds wel gigantisch groot zijn, geprint. Op locatie worden ze vervolgens in elkaar gezet en worden de geprinte gebouwen nog voorzien van isolatie en staal ter versterking. 

De printer

Het is nogal een constructie. De printer die bouw op deze manier mogelijk maakt, is bijna 7 meter hoog, 10 meter breed en 40 meter lang. Om er een gebouw uit te krijgen wordt een grondstof gebruikt die bestaat uit aarde en afval uit de industrie. Tot slot wordt cement toegevoegd dat snel droogt. De onderdelen die eruit komen zijn nagenoeg hol van binnen en bieden daardoor isolatie en zijn heel licht. 

 

“De 3D-printer is 7 meter hoog, 10 meter breed en 40 meter lang”

Wat zijn de voordelen?

Om te beginnen is het bouwen met gebruik van een 3D-printer een heel snel proces. WinSun meldt dat de bouw 50 tot 70 procent sneller kan verlopen. Buiten dat het heel snel is, is de productie van gebouwen middels een 3D-printer ook nog eens heel goedkoop. De bouw van het complete huizencomplex heeft slechts 161.000 dollar gekost. Allereerst komt dit door de loonkosten, deze zijn 50 tot 80 procent lager dan bij bouw zonder 3D-printer. Daarbij zorgt bouwen met de 3D-printer ook nog eens voor 30 tot 60 procent minder afval. 

Technologieën in 2030...
Lees artikel