Impact op de werkplek

Vijf HR-trends

Flexibilisering, nieuwe generaties op de werkvloer, technologische innovaties, gecombineerd met een aantrekkende economie. Veel veranderingen en trends, maar hoe zijn ze van invloed op de inrichting van de werkplek?

Forbes komt met vijf HR-trends in 2017 die van invloed zijn op de huidige werkplek. Op basis van gesprekken met medewerkers en HR-managers en vragenlijsten zijn deze trends opgesteld.

1. Meer gericht op de medewerker
Er wordt steeds meer samengewerkt tussen HR, marketing en klantenservice afdelingen. Mensen aantrekken en blijven behouden is erg belangrijk geworden. Er komen steeds meer sites waarop medewerkers hun werkgever kunnen beoordelen (bijvoorbeeld Glassdoor). Dit kan toekomstige medewerkers beïnvloeden, maar is ook negatief op gebied van klanten. HR investeert daarom de laatste jaren steeds meer in ‘employee experience’ door opleidingen aan te bieden, verbeteren van de werkomgeving en beloningen.

2. Opkomst van de 'blended workforce'
Steeds meer bedrijven gaan projectmatig te werk. Ook worden er steeds meer freelancers ingezet om bepaalde expertise in huis te halen. Zo komt er een hybride werkvorm. Zo zitten medewerkers in verschillende teams en blijven ze zich continu verbeteren. Hoe dit te faciliteren is iets om over na te denken.

“Employee experience, blended workforce & flexibilisering”

3. Teams in plaats van personen
Organisaties leggen steeds meer de nadruk op teamwork (in plaats van individuele prestaties), omdat zij hiermee het verschil kunnen maken in een sterk concurrerende markt. Millennials en medewerkers van de Generatie Z (geboren na 1992) zijn gewend om in teamverband te opereren en verwachten dit dus ook op hun werk. Men wil 'agile' kunnen werken en dat heeft weer impact op de inrichting van de werkplek.

4. Workplace wellness: een gezonde werkomgeving
Verzuim en werkstress kosten organisaties wereldwijd bakken met geld. Een effectief HR-beleid in combinatie met een gezonde werkomgeving kan dit helpen voorkomen. Voor instromend toptalent is dit zelfs een hygiënefactor.

5. Doorbraak van Virtual Reality
De hype rondom Pokémon Go en de introductie van de Oculus vormen al een voorproefje van wat ons te wachten staat op het gebied van Virtual en Augmented Reality. Verschillende organisaties zetten VR al in voor recruitment-doeleinden en het is ook steeds vaker mogelijk om virtueel een kijkje te nemen in een gebouw van een potentiële werkgever. Ook voor trainingsdoeleinden en bij teamoverleg biedt het oneindig veel mogelijkheden. Iets om in de gaten te houden nu de technologie achter VR steeds betaalbaarder wordt!

Technologieën in 2030...
Lees artikel