Robot aangenomen bij de gemeente

Robot Elvie verrast baliebezoekers bij Gemeente Leidschendam-Voorburg

Bezoekers aan de gemeente keken verbaasd toen ze tijdens aanvraag van een paspoort of id-kaart kennis maakten met de sociale robot Elvie.

Het robotica-team van softwarebedrijf Decos onderzochten hoe sociale robots ingezet kunnen worden bij gemeentes. Specifiek bij gemeentelijke dienstverlening.

Weg wijzen binnen de gemeente

Gedurende een week was het team van Decos te gast bij de gemeente Leidschendam-Voorburg om te kijken hoe interactie met burgers eruit zou zien. Elvie is een robot die lijkt op de al iets langer bestaande ‘Pepper’. Pepper is al eerder ingezet bij bijvoorbeeld hotels.

“Inzet robot onderdeel studie naar mens-machine-interactie”

Elvie is zo geprogrammeerd dat ze bezoekers kan herkennen, begroeten, te woord kan staan en de weg kan wijzen. De gemeente testte op de laatste dag hoe de bezoekers reageerden op Elvie. Dankzij het vrolijk ogende robotje kon de gemeente rekenen op aardig wat bekijks.

Elvie heeft flink wat mogelijkheden: ze is mobiel, reageert op geluid in de omgeving, kan mensen volgen en beschikt over camera’s en geluidsboxen om mensen te woord te staan (ook in verschillende talen). Op het scherm toont de robot informatie zoals de plattegrond van de gemeente. Zo weten bezoekers waar ze naartoe moeten voor een kop koffie, het toilet of de gemeentelijke balie.

Technologieën in 2030...
Lees artikel