Yask Freaky Trendnight 2017

De toekomst is spannend. Ben jij er klaar voor?

Dat het een freaky avond zou worden, was voor binnenkomst in de RDM Onderzeebootloods in Rotterdam Zuid al duidelijk. De weg naar de entree van de Trendnight was namelijk een route door een heus spookhuis vol poppen en geschminkte mensen die je de stuipen op het lijf jaagden. Op de ontvangsttafel stond een mensenhoofd op sterk water en een pot vol oogballen. De toon was gezet.

De avond begon met een kleine borrel en een stevige hap als voorbereiding voor de rest van het programma. Om half zes opende Yask-directeur Rita Kostwinder officieel de avond en liep ons door het programma heen. Daarna introduceerde Andries van Bentum, kennis- en innovatie manager, het thema: Freaky Trendnight. Waarom eigenlijk freaky? Innovatie is leuk, spannend, maar heeft soms ook iets engs. Je brein heeft nieuwe, onbekende dingen te verwerken. Andries praatte de rest van avond als ‘spreekstalmeester’ aan elkaar.

Daarna was het de beurt aan de Comedy Cowboys, die meerdere malen het programma opvulden met de nodige humor. Maar zoals ze zelf al zeiden, waren zij eigenlijk het meest angstaanjagende onderdeel van de avond. De 330 waaghalzen die durfden aanwezig te zijn, werden meteen uit hun comfortzone gehaald. De rechter buurman moest worden gemasseerd, er werd gezwaaid naar onbekenden en de beruchte Thriller dans van Michael Jackson werd fanatiek geoefend: “This is thriller, thriller night, and no one is gonna save you, from the beast about to strike.” Nu was iedereen helemaal klaar gestoomd voor de spannende verhalen van de hoofdsprekers van de avond.  

“Wat vond jij het engst?”

Het was eerst de beurt aan Karoline de Koning, die als trendmatcher van Yask natuurlijk een belangrijke rol had deze avond. Wat is een trend eigenlijk? “Het is een nieuwe manifestatie van gedrag, houding of verwachting die inspeelt op onze fundamentele behoeften.” In hoog tempo kwamen veel verschillende trends aan bod: Trump, de Brexit, Catalonië (Wat zeg je tegen een gestreste Catalaan? Ontspanje!) en natuurlijk digitalisering, robots, data... Wat kunnen we verwachten in 2030? We moeten klaar zijn voor de klant van overmorgen. Maar het belangrijkste wat Karoline ons meegaf, was ‘purpose’. Weet jij wat jouw purpose is? Jouw bijdrage aan jouw omgeving? Als je dat niet weet, “moet je daar freaking van wakkerliggen.”

Deze vragen werden door de Comedy Cowboys ook in de zaal gesteld. Daar volgden antwoorden als: liefde en identity managen.

Vervolgens zagen we Karoline op het scherm in het ‘Een dag op stap met Karoline’-filmpje: een video waarin zij haar netwerk vroeg naar innovaties en trends die invloed hebben op Facility Management. Hier leerden we over blockchain, bitcoins, hulp in het managen van jouw huishouden en de vraagstukken omtrent het verspreiden van data. “Je moet durven delen om te vermenigvuldigen.” Conclusie: de Facility markt is hongerig naar innovatie. Wel moeten we oppassen, want door technologie laten we steeds meer onszelf centraal staan, bewust en onbewust. Als jouw bedrijf nog niet klaar is om de klant centraal te zetten, moet je daar over wakkerliggen. Weet je niet hoe je dat moet doen? Just Ask Yask!

Na een kleine pauze om even rustig adem te halen en een heerlijk hapje en drankje te halen, was het de beurt aan Ruud Veltenaar. Bij hem kun je beter vragen: wat is hij niet? Als filosoof, TEDX-spreker, trendwatcher, topspreker én hoogleraar kon hij iedereen als de beste inspireren over leiderschap. Hij maakte het meteen spannend met de woorden: “Duistert het ook allemaal een beetje bij u? Al die gadgets, technologieën en innovaties? Bent u geïnteresseerd in de toekomst? Want hij is dat wel in jou! We leven in een tijdperk van desoriëntatie, waarin leiderschap verder kijkt.” Op de vraag of de wereld de komende 10 jaar radicaal zal veranderen, antwoordde ongeveer 20% van het publiek met: ja. Overleven in deze wereld van veranderingen begint bij jezelf. Op zijn sheets stond dan ook: “Stop stealing dreams: live better – help more – wonder often.” In alle veranderingen spelen leiders een belangrijke rol, dus een proactieve houding is cruciaal. Het begint allemaal met Human Being management: reflectie, bewustwording, beslisruimte, verantwoordelijkheid.

Wat vond het publiek tot nu toe het engste aan de avond? De Comedy Cowboys vroeger ernaar. Iemand antwoorde: “Dat ik blijkbaar potentie heb en dat ik nu het gevoel heb dat ik daar iets mee moet gaan doen.” Maar ook het plaatsen van hersenen in een ander lichaam en de enorme verspreiding van data werden als spannend ervaren. 

Tijd voor de laatste spreker van de avond: Joseph Oubelkas, bekend van zijn boeken ‘400 brieven van mijn moeder’ en het vervolg ‘Gezondheid, Liefde en Geluk’. Hij begon lollig over zijn zorgeloze jeugd, want alles ging hem voor de wind. Tot donderdag 23 december 2004, toen hij voor 10 jaar onterecht werd vastgehouden in Marokko, het land van zijn vader. De zaal werd gegrepen door zijn inspirerende verhaal: lijden omzetten in leiden. Door zijn innerlijke kracht en houding heeft hij de 10 vreselijke jaren overleefd. Het is misschien wel nóg knapper hoe hij er achteraf mee omgaat. Hij heeft de verschrikkelijke ervaringen omgezet in kracht, energie en lessen over het leiden van jezelf en anderen. Zijn statement: “Jij bepaalt. 100%. altijd.”

Rita en Andries sloten het informatieve deel van de avond af met een dankwoord naar alle sprekers, helpende handen en natuurlijk de ruim 300 belangstellenden. Dit betekende niet het einde van de Trendnight. Er was daarna ruimte voor een gezellige borrel om te netwerken, maar natuurlijk ook om de angstaanjagende informatie van de avond met elkaar te bespreken. 

Technologieën in 2030...
Lees artikel