Facilitair innoveren begint bij slimme technologie

Volgens dit onderzoek zijn er nog flinke stappen te zetten.

Nederlandse organisaties zullen de komende jaren investeren in hospitality, slimme technologie en data-analyse om een betere facilitaire dienstverlening en een aantrekkelijkere werkomgeving aan te kunnen bieden. Toch zijn er nog grote stappen te zetten, zo blijkt uit de Nationale Benchmark Facilitaire Innovatie 2019 van CSU. 17 januari werden de resultaten van het onderzoek gepubliceerd. 

Het onderzoek bevestigt dat facilitaire dienstverlening - van schoonmaak tot technisch beheer - ook een belangrijke bijdrage levert aan verduurzaming, circulariteit en het aantrekken en vasthouden van talenten. "We zien dat gastbeleving en hospitality een steeds belangrijkere plaats innemen binnen organisaties en dat Facility Management een cruciale rol vervult bij verduurzaming, circulariteit en medewerkerstevredenheid", zegt Esmée Ficheroux, lid Raad van Bestuur van CSU.

Kansen zien en innoveren

145 facilitair verantwoordelijken deden mee aan het landelijke onderzoek. Ruim 80% zegt actief bezig te zijn met het vernieuwen van Facility Management, op zowel technologisch als op menselijk vlak. Opvallende resultaten zijn:

  • Meer dan de helft (53%) denkt dat de grootste innovaties plaats zullen vinden op het gebied van hospitality. 
  • 40% van de ondervraagden ziet kansen in het optimaliseren van ketensamenwerking, waarbij verschillende facilitaire dienstverleners samenwerken. 
  • Driekwart innoveert op het gebied van duurzaamheid, 20% rondom circulariteit. 
  • 41% van de deelnemers vindt dat er nog winst te behalen valt op circulariteit en verduurzaming. 

Slimme technologie

Organisaties zien in dat nieuwe technologieën slimme toepassingen binnen Facility Management een enorme boost kunnen geven. Tegelijkertijd erkent een groot deel van de deelnemers dat binnen hun organisatie nog veel ruimte is voor vernieuwing.

“Data is de goudmijn.”

De meeste kans zien de ondervraagden in Internet of Things toepassingen, slimme sensoren en robotica om facilitaire dienstverlening te optimaliseren. Bijna de helft (40%) is bezig met het onderzoeken van mogelijkheden van deze nieuwe technologieën. En daarbij is de data de goudmijn. Zo kun je met die slimme technologie inzicht krijgen in de bezettingsgraad van kantoorruimtes - en daarmee gebouwbeheer, inrichting en schoonmaak optimaliseren. Maar ook de temperatuur, luchtvochtigheid, CO2 en lichtintensiteit kunnen beter beheerd en geanalyseerd worden. Meer dan de helft geeft aan dat die data wel beschikbaar is, maar vaak onbenut wordt. En daarmee laten bedrijven kansen liggen om de werkomgeving te verbeteren, dienstverlening te optimaliseren en beter in te spelen op de behoeften van de klant. 

Dit onderzoek toont aan dat er binnen Facility Management een sterke vernieuwingsdrang is en dat er veel kansen liggen die we het komende jaar kunnen gaan benutten. Dat maakt de toekomst van FM allen nog maar spannender en interessanter. En ook wij zien dat Facility Management een sterk wapen is in de 'war for talent'.

Technologieën in 2030...
Lees artikel