Dansen op kantoor

Twee keer per dag dansen en zingen

Bij het Chinese bedrijf Huawei zingen en dansen ze twee keer per dag. Eenmaal om half 11 en vervolgens weer om half 4 ‘s middags. In de Chinese plaats Dongguan is dit de normaalste zaak van de wereld.

Deze technische reus op het gebied van mobiele elektronica gaat de strijd aan met haar concurrenten. Ze hebben een aantal opmerkelijke manieren om de dag door te brengen. Althans, voor ons Westerlingen dan.

Hieronder een aantal gebruikelijken op het kantoor van Huawei:

Smiley-bord
Bij de ingang hangt een bord waarop de medewerkers met een smiley kunnen aangeven hoe ze zich voelen die dag. Zo weten collega’s hoe je de ander kunt aanspreken. Als iemand zich bijvoorbeeld een tijd niet in zijn element voelt kan hij of zij tijdelijk naar een andere functie worden overgeplaatst.

“Hoe voel jij je vandaag? ”

Druivenbord
Op dit bord worden de prestaties van de medewerkers weergegeven. Dit doen ze aan de hand van een afbeelding van een tros druiven. Een groene tros betekent goed en een zwarte tros geeft aan dat er teveel fouten zijn gemaakt en er minder goed gewerkt is. Het aantal groene trossen op het bord bepaalt de bonus van de medewerker aan het einde van de maand.

Gekleurde petjes
Om de herkenbaarheid van het personeel te optimaliseren dragen ze allemaal een petje. Er zijn verschillende kleuren om snel te zien wie wie is. Witte petjes zijn voor productiemedewerkers, roze voor kwaliteitscontroleurs en blauwe voor technici.

Zang en dans
Het werk is vrij eentonig op dit kantoor en om het te onderbreken heeft Huawei iets bedacht. Iedere twee uur hebben ze tien minuten pauze. Daarnaast is er om half 11 ’s ochtends en om half 4 ’s middags zang en dans in de zaal. Op deze manier kunnen medewerkers zich ontspannen en opladen voor de komende twee uur.

Technologieën in 2030...
Lees artikel