De kantoorlook van 2018

Investeren in werkplekken is dé trend

Elke taak vraagt om een eigen werkplek. Grote open ruimtes, comfortabele banken, team-ruimtes, sta-tafels, verplaatsbare muren en ontspannings (lees: spelletjes) ruimtes. De oude ‘kantoortuin’ is totaal verleden tijd. De nieuwe visie ‘activity based workplace design’ zorgt voor diverse inrichtingen binnen een kantoorpand. De oude ‘one-size-fits-all’ benadering past niet meer bij de verscheidene taken van alle werknemers. Volgens de designers ligt de oplossing in het combineren: afgesloten kleine kamers en grote open ruimten. Daartussen heb je ook veel varianten. Denk aan ruimtes waar technologie verboden is en geïsoleerde belhokken.

Organisaties baseren hun werkplekinrichting steeds vaker op wetenschappelijk onderzoek. Deze gaan onder andere over de aanwezigheid van daglicht, persoonlijk instelbare werkplekken, uitzicht en ventilatie.

Maar wat leveren het op? De gedachte is dat bepaalde ruimtes een gewenst gedrag kunnen stimuleren, zoals ideeën creëren en beslissingen maken. Dit is voor bedrijven die ontwikkeling hoog in het vaandel hebben staan heel belangrijk. Deze bedrijven zijn ook vaak geïnteresseerd in millennials, die worden omschreven als een veeleisende doelgroep. Een innovatieve en gevarieerde werkplek is voor hen een must.

“Steeds vaker baseren organisaties hun (nieuwe) werkplekinrichting op wetenschappelijk onderzoek”

Voorbeelden van deze bedrijven zijn Microsoft en IBM. Bij Microsoft wordt de software niet meer op computers gezet, maar via de Internet-cloud aangeboden. Dit vraagt om meer innovatie en samenwerking onder de software-engineers.

Aandacht voor de werkplek zorgt ook voor minder thuiswerkers. IBM heeft sinds 2014 360 miljoen dollar geïnvesteerd in de herinrichting van haar kantoren: open ruimtes, whiteboard walls, belruimtes, no offices en zit-stabureaus. Ook riepen zij 5.000 thuiswerkers terug om op kantoor te komen.

Lees het hele artikel op Facto.nl

Technologieën in 2030...
Lees artikel