Hoe kan de Facility Manager teamwork stimuleren?

4 praktische tips.

Het zal je niet verrassen dat de werkomgeving een grote impact kan hebben op het functioneren van jou en je collega's. Maar ook hoe fijn je je op kantoor voelt. Werknemers die zich prettig voelen op kantoor, voelen zich meer betrokken, productief, gelukkig en gezond. Er zijn verschillende onderzoeken en rapporten die dit onderstrepen. Zo onderzocht Steelcase wereldwijd (ook in Nederland) wat ontevreden werknemers nou precies van hun werkomgeving vinden. Voor 87% van de werknemers geldt dat de werkomgeving ze niet toestaat om ongestoord samen te werken. Uit onderzoek van Salesforce blijkt dat ongeveer 86% van de werknemers en managers denkt dat mislukkingen op de werkplek te wijten zijn aan gebrek aan samenwerking of miscommunicatie. 

Als facility manager help je bij het creëren van de beste werkomgeving. En zelfs de kleinste, subtielste veranderingen kunnen de prestaties van je werknemers verbeteren. Laten we kijken naar wat facility managers kunnen doen om dat teamwork te stimuleren. 

Goede communicatiemiddelen

Uit een onderzoek van Alfresco blijkt dat 83% van de ondervraagde werknemers zegt dat ze afhangen van technologie om samen te kunnen werken met collega's. Communicatie is onlosmakelijk verbonden met alles wat we doen, zeker op kantoor. De juiste tools moeten beschikbaar zijn om die communicatie zo vloeiend mogelijk te laten gaan. Er zijn talloze communicatie hulpmiddelen om te gebruiken, zoals Slack, Flock of Microsoft Teams. Via deze wegen kunnen collega's met elkaar onderling over projecten praten, issues rapporteren en doorlinken aan de beste collega om het op te lossen. 

Maak ruimte

Dat klinkt als een inkoppertje, maar is het niet. Volgens de Gensler's Workplace Index moeten er vier verschillende ruimtes voor werknemers beschikbaar zijn. Ruimtes om te focussen, leren, samenwerken en 'socializen'. Gensler gaat ervanuit dat werkruimtes bepaald moeten worden door de verschillende werkmodes die we hebben. Die zorgen uiteindelijk weer voor de afwisseling tussen open werkruimtes, cabines, vergaderzalen, kleine vergaderruimtes en ruimtes waar je kunt samenwerken. Die 'collaboration hubs' moeten helemaal ingericht zijn om samen te werken en moeten dus ook de benodigde tools zoals whiteboards, markers, comfortabele meubels, goed licht en de beste technologie beschikbaar hebben. De ruimtes moeten een open uitstraling hebben, zonder voor te veel afleiding te zorgen. Ook moet de ruimte makkelijk te reserveren zijn.  

“Breng samen tijd door buiten werk om.”

Eigen ruimtes creëren

Iedere werkomgeving is uniek, net als dat iedere werknemer uniek is. De realiteit laat zien dat niet iedere ruimte past bij elke werknemer. Toch moet je er wel voor zorgen dat iedere werknemer zich thuis voelt en het beste in zichzelf naar bovenhaalt. Wat als je ervoor zorgt dat je meubels makkelijk kan verschuiven? Het kan ertoe lijden dat werknemers makkelijker (spontane) vergaderingen kunnen houden - of het nu een korte brainstormsessie is of een lange vergadering. Het geeft werknemers de mogelijkheid om zelf te kiezen waar, wanneer, wat, hoe en met wie ze willen samenwerken.

Teambuilding

Een leuke manier om teamwork en samenwerken te stimuleren is om je team echt te leren kennen. Breng samen tijd door buiten werk om. Of het nu om een vrijmibo, een business event of een babbeltje bij het koffiezetapparaat gaat: het kan leiden tot meer collaboratie op kantoor. Teambuilding events zijn ook de gelegenheid om collega's van een heel ander team beter te leren kennen. Meer dan de helft van de werknemers geïnterviewd door Gusto zegt dat ze langer bij een bedrijf zijn gebleven doordat ze zo'n goede band hadden met collega's. Forbes geeft in dit artikel (in het Engels) vijf leuke teambuilding oefeningen om samenwerken te stimuleren.

Het groeien van een sterker, meer verbonden team begint op kantoor. Facility managers zijn in dé positie om te helpen dat te realiseren. Door werknemers de juiste ruimtes en hulpmiddelen te bieden om samen te werken, creëer je een omgeving waar teamwork centraal staat.

Technologieën in 2030...
Lees artikel